Soorten Zonnepanelen


Soorten Zonnepanelen

Welke types, modellen en soorten zijn er verkrijgbaar in Nederland? Wat zijn de verschillen per soort zonnepaneel? Er zijn op dit moment 3 soorten zonnepanelen op de markt:

  • Monokristallijne zonnepanelen
  • Polykristallijne zonnepanelen
  • Amorfe zonnepanelen

 

1. Monokristallijne zonnepanelen

Zoals de naam doet vermoeden, bestaan de zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel uit één kristal. U kunt dit type herkennen aan optische eigenschappen zoals de egaal zwarte kleur van de PV-panelen.

Het rendement van zonnepanelen met monokristallijne zonnecellen is het hoogst van de 3 soorten panelen op de markt. Het rendement ligt enkele procenten hoger dan het rendement van polykristallijne zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen zijn iets duurder in aanschaf dan polykristallijne maar leveren wel meer energie op, per m2.

Dit is gunstig omdat u hierdoor minder panelen hoeft te installeren voor dezelfde op energieopbrengst. Wilt u het maximale vermogen uit uw dak halen, dan zijn monokristallijne zonnepanelen altijd het advies.

 

2. Polykristallijne zonnepanelen

Een veelgebruikte type zonnepaneel is het Polykristallijne model/type. Het rendement van dit type zonnepanelen is redelijk hoog en de prijs van deze zonnepanelen ligt iets lager dan monokristallijne zonnecellen.

Deze paneelsoort heeft echter een iets lagere opbrengts (efficientie) dan de monokristallijne zonnecellen. Indien u ruim voldoende ruimte heeft op uw dak en u heeft niet het maximale vermogen nodig, worden polykristallijne zonnecellen geadviseerd.

 

3. Amorfe zonnepanelen

In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Amorfe zonnepanelen zijn de flexibele varianten PV-panelen. Een Amorf zonnepaneel bevat in tegenstelling tot de 2 overige substituten geen kristallen, hierdoor kan de structuur zeer buigzaam zijn.

Dit type panelen is geschikt wanneer u weinig vermogen voor de toekomst behoeft af te nemen. De prijzen liggen een stuk lager dan de overige 2 modellen. Daartegenover staat ook de lagere opbrengst en energie-efficiëntie.